“Rolul păstorului. Tradiție și tehnologie pentru conservarea pășunilor montane” – 25-27.11.2018 (Vittoria Gasteiz – Țara Bascilor / Spania)

Asociația RoMontana a fost reprezentată de Președintele acesteia (Adrian-Radu Rey) la Seminarul “Rolul păstorului. Tradiție și tehnologie pentru conservarea pășunilor montane” desfășurat în orașul Vittoria-Gasteiz din Țara Bascilor (Spania) în perioada în perioada 25 – 27 noiembrie 2018, în cadrul proiectului Life “OREKA MENDIAN”. Peste 100 de specialiști din Europa au discutat despre subiectul central al proiectului și tema seminarului.

Obiectivul proiectului Life ”OREKA MENDIAN” este reprezentat de conservarea habitatelor de pășunat de interes comunitar în Arii Naturale Protejate – Natura 2000 prin menținerea utilizării tradiționale a animalelor, dat fiind faptul că abandonul progresiv al sistemelor de pășunat tradiționale este considerat a fi motivul principal pentru care aceste pășuni sunt printre habitatele europene cu cel mai rdicat grad de amenințare și degradare. Această afirmație ridică un număr mare de întrebări: Ce se întâmplă cu adevărat în fermele de animale de la munte? Care sunt cauzele și tendințele schimbării? Cu ce provocări se confruntă pășunile montane, agricultori și păstorii care le administrează? Ce strategii dezvoltă și aplică fermele montane care au mai rămas funcționale astăzi pentru abordarea schimbărilor socio-economice și de mediu? Care sunt consecințele schimbărilor în obiceiurile tradiționale de pășunat privind starea de conservare a pășunilor și a munților noștri?

În cadrul acestui acest Seminar s-a încercat să se răspundă la toate aceste întrebări, punându-se  accentul pe utilizarea noilor tehnologii, instrumente de monitorizare pentru a sprijini planificarea acțiunilor de conservare și gestionare a pășunilor montane. Acest proiect reunește administratorii de Arii Naturale Protejate și pășuni montane, proprietari, fermieri montani, specialiști și oamenii de știință în vederea realizării permanentizării peisajelor montane autentice, habitatelor valoroase și a modului tradițional de viață din munți.

Toate prezentările din cadrul evenimentului pot fi accesate aici: http://www.lifeorekamendian.eu/en/seminario-intermedio-del-proyecto-2-2-2-2/

În ultima zi a seminarului aproximativ 80 de persoane au participant într-o excursie în Parcul Natural Aizkorri – Aratz, pentru a observa implementarea măsurilor de management a pășunilor alpine într-o Arie Naturală Protejată – Natura 2000 și a modului de organizare activităților pastorale și a producției de brânzeturi maturate din lapte de oaie ce poartă marca Mendiko Gazta (DOP – Denumire de Origine Protejată).

Mai multe detalii despre acest proiect pot fi accesate aici: http://www.lifeorekamendian.eu/en/