Ziua Internațională a Muntelui 2018

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUNTELUI – 11 DECEMBRIE 2018

#MunțiiContează

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 11 decembrie “Ziua Internațională a Muntelui”. Încă din anul 2003, se pune un foarte mare accent pe conștientizarea importanței munților pentru viață, evidențierea oportunităților și constrângerilor dezvoltării zonelor montane și construirea de alianțe/parteneriate care vor aduce schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane.

“#MunțiiContează” reprezintă tema selectată de Organzația Națiunilor Unite pentru celebrarea Zilei Internaționale a Muntelui din anul 2018.

Chiar dacă sunt menționați înAgenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă (Organizația Națiunilor Unite), munții sunt adesea uitați. Având în vedere rolul esențial pe care îl joacă în furnizarea de bunuri și servicii ecosistemice “cheie” pentru planetă, dar și vulnerabilitatea acestora în fața schimbărilor climatice, trebuie să intensificăm atenția asupra munților.

#MunțiiContează pentru Apă, deoarece sunt “turnurile de apă” ale lumii, oferind între 60 și 80% din toate resursele de apă dulce pentru planeta noastră. Cu toate acestea, toate datele disponibile indică faptul că ghețarii din zonele montane din întreaga lume se retrag și dispar din cauza schimbărilor climatice. Cel puțin 600 de ghețari au dispărut complet în ultimele decenii, afectând aprovizionarea cu apă pe care se bazează miliarde de oameni care trăiesc în aval.

#MunțiiContează pentru Reducerea Riscului de Dezastre Naturale, deoarece variațiile climatice declanșează dezastrele. Avalanșe, nămoluri și alunecări de teren se scurg în aval, peste păduri, comunități și populații.

#MunțiiContează pentru Turism ca destinații ce atrag în jur de 15-20% din turismul global și fiind zone de o importantă diversitate culturală, cunoștiințe și patrimoniu. Deși turismul montan are potențialul de a favoriza dezvoltarea economică în regiuni îndepărtate și izolate, multe comunități montane nu reușesc să beneficieze și trăiesc în sărăcie.

#MunțiiContează pentru Hrană, deoarece aceștia sunt centre importante de biodiversitate agricolă și “casa” multora dintre produsele alimentare de pe masa noastră, cum ar fi orezul, cartofii, roșiile și orzul. Cu toate acestea, în zonele montane trăiesc unele dintre cele mai înfometate popoare din lume, cu o vulnerabilitate ridicată la deficitul de alimente și malnutritie, iar schimbarile climatice afectează din ce în ce mai mult agricultura montană.

#MunțiiContează pentru Tineri, deoarece în ciuda peisajelor frumoase, viața în munți poate fi foarte dificilă, în special pentru tinerii din mediul rural. Abandonarea satelor în care s-au născut, în căutarea unui loc de muncă în altă parte, a dus la îmbătrânirea polulației și la o creștere majoră a deficitului de forță de muncă. Migrația din munți duce la o creștere a abandonului agricol și degradarea terenurilor. La nivel comunitar, valorile culturale și tradițiile sunt în pericol de a fi pierdute.

#MunțiiContează pentru Popoarele Indigene, deoarece multe zone montane găzduiesc comunități indigene antice care posedă și mențin cunoștințe prețioase, tradiții și limbi străine. Popoarele montane au dezvoltat sisteme remarcabile de utilizare a terenurilor și au o multitudine de cunoștințe și strategii acumulate de-a lungul generațiilor cu privire la modul de adaptare la variabilitatea climei.

#MunțiiContează pentru Biodiversitate, deoarece jumătate din centrele mondiale de biodiversitate sunt concentrate în munți, iar munții susțin aproximativ un sfert din diversitatea biologică terestră. Munții sunt casă pentru multe specii de animale rare, cum ar fi gorilele, leopardii de zăpadă și tahr-ul maiestuos, precum și pentru specii de plantele de o frumusețe izbitoare, cum ar fi orhideele și lobeliile.

Ziua Internațioanlă a Muntelui 2018 este o ocazie excelentă pentru a crea o mare mișcare socială care poate aduce problemele din zonele montane pe mesele politicienilor. Printr-o campanie globală, o strategie de social media și evenimente din întreaga lume, intenționăm să spunem lumii că neglijarea actuală a munților și populațiilor montane trebuie să se oprească. Prin urmare, cerem tuturor să folosească #MunțiiContează în toate comunicările lor specificând de ce munții contează pentru ei.

Pentru mai multe informații vă invităm să intrați pe website-ul oficial al Zilei Internaționale a Muntelui.