Ziua Internațională a Muntelui 2022

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUNTELUI – 11 DECEMBRIE 2022

Femeile mișcă munții

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 11 decembrie “Ziua Internațională a Muntelui”. Încă din anul 2003, se pune un foarte mare accent pe conștientizarea importanței munților pentru viață, evidențierea oportunităților și constrângerilor dezvoltării zonelor montane și construirea de alianțe/parteneriate care vor aduce schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane.

“Femeia mișcă munții” reprezintă tema selectată de Organizația Națiunilor Unite pentru celebrarea Zilei Internaționale a Muntelui din anul 2022.

Femeile joacă un rol cheie în protecția mediului și dezvoltarea socială și economică din zonele montane. Ele sunt adesea principalii administratori ai resurselor montane, gardieni ai biodiversității, păstrători ai cunoștințelor tradiționale, custodii ai culturii locale și experți în medicina tradițională.

Creșterea variabilității climatice, împreună cu lipsa investițiilor în agricultura montană și dezvoltarea rurală, a împins adesea bărbații să migreze în altă parte în căutarea unor mijloace de trai alternative. Prin urmare, femeile și-au asumat multe sarcini îndeplinite anterior de bărbați, dar femeile de la munte sunt adesea invizibile din cauza lipsei de putere de decizie și a accesului inegal la resurse.

În calitate de fermieri, vânzători de piață, oameni de afaceri, artizani, antreprenori și lideri comunitari, femeile din zonele de munte, în special în din zonele rurale, au potențialul de a fi agenți majori ai schimbării. Atunci când femeile din mediul rural au acces la resurse, servicii și oportunități, ele devin o forță motrică împotriva foametei, malnutriției și sărăciei rurale și sunt active în dezvoltarea economiilor montane.

Pentru a declanșa o schimbare reală către dezvoltarea durabilă, este important să ne angajăm în schimbarea transformatoare de gen.

Ziua Internațională a Muntelui 2022 este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea de a împuternici femeile din zonele de munte, astfel încât acestea să poată participa mai eficient la procesele de luare a deciziilor și să aibă mai mult control asupra resurselor productive. Prin promovarea excelenței, oportunităților și dezvoltării capacităților în munți, Ziua Internațională a Muntelui poate promova egalitatea de gen și, prin urmare, poate contribui la îmbunătățirea echității sociale, a mijloacelor de trai și a rezilienței.

#MunțiiContează #MountainsMatter

Pentru mai multe informații vă invităm să intrați pe website-ul oficial al Zilei Internaționale a Muntelui.