Ziua Internațională a Muntelui 2023

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUNTELUI – 11 DECEMBRIE 2023

“Refacerea ecosistemelor montane”

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 11 decembrie “Ziua Internațională a Muntelui”. Încă din anul 2003, se pune un foarte mare accent pe conștientizarea importanței munților pentru viață, evidențierea oportunităților și constrângerilor dezvoltării zonelor montane și construirea de alianțe/parteneriate care vor aduce schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane.

“Refacerea ecosistemelor montane” reprezintă tema selectată de Organizația Națiunilor Unite pentru celebrarea din acest an a Zilei Internaționale a Muntelui, 11 decembrie.

 

Această temă a fost selectată pentru a include pe deplin munții în Deceniul ONU pentru Refacerea Ecosistemelor 2021-2030, coordonat de FAO și UNEP. Deceniul ONU este o oportunitate de a aduna sprijinul politic, cercetarea științifică și resursele financiare pentru a extinde semnificativ refacerea și a preveni degradarea în continuare a ecosistemelor montane.

Munții acoperă aproximativ 27% din suprafața terestră a Pământului și găzduiesc aproximativ jumătate din punctele fierbinți de biodiversitate ale lumii. Ca turnuri de apă ale lumii, ele furnizează apă dulce pentru aproximativ jumătate din umanitate. Munții găzduiesc o gamă extraordinară de plante și animale și multe comunități diverse din punct de vedere cultural, cu limbi și tradiții diferite. De la reglementarea climei și serviciile de furnizare a apei, până la întreținerea și conservarea solului, munții sunt cheia vieții și mijloacelor noastre de existență.

Cu toate acestea, munții suferă de impactul schimbărilor climatice și al dezvoltării nedurabile, riscuri crescânde pentru oameni și planetă. Schimbările climatice amenință fluxul de apă, iar temperaturile în creștere rapidă forțează speciile montane și oamenii care depind de aceste ecosisteme să se adapteze sau să migreze. Pantele abrupte înseamnă că defrișarea pădurii pentru agricultură, așezări sau infrastructură poate provoca eroziunea solului, precum și pierderea habitatului. Eroziunea și poluarea dăunează calității apei care curge în aval. Potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, până la 84% dintre speciile endemice montane sunt expuse riscului de dispariție, în timp ce populațiile unei game de alte specii de plante și animale montane se preconizează că vor scădea și vor fi pe cale de dispariție.

Recentul acord privind biodiversitatea al Conferinței Națiunilor Unite pentru Biodiversitate din 2022 – care se angajează să protejeze 30% din pământurile, oceanele, zonele de coastă și apele interioare ale Pământului până în 2030 – oferă un impuls pentru a revigora și proteja peisajele montane.

De asemenea, Adunarea Generală a ONU a proclamat recent perioada 2023–2027 „Cinci ani de acțiune pentru dezvoltarea regiunilor montane” în rezoluția sa trienală privind dezvoltarea durabilă a munților. Obiectivele sale sunt de a atrage asistență și investiții pentru munți, de a dezvolta economii și tehnologii „verzi”, de a crea mecanisme de consolidare a cooperării între țările muntoase și de a dezvolta știința și educația în domeniul dezvoltării durabile a munților.

Ziua Internațională a Muntelui 2023 este o șansă de a crește gradul de conștientizare cu privire la relevanța ecosistemelor montane și de a solicita soluții bazate pe natură, cele mai bune practici și investiții care să crească rezistența, să reducă vulnerabilitatea și să mărească capacitatea munților de a se adapta la amenințările zilnice și la evenimentele climatice extreme. În lunile următoare, vor fi pregătite materiale de comunicare în toate cele șase limbi ale ONU, care vor fi disponibile aici.

#MunțiiContează #MountainsMatter

Pentru mai multe informații vă invităm să intrați pe website-ul oficial al Zilei Internaționale a Muntelui.