Stațiunea montană VATRA DORNEI a găzduit în perioada 25 – 27 septembrie 2018, A XI-a Convenție Montană Europeană, sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, cu titlul: “Patrimoniul cultural ca motor al creativității, inovației și dezvoltării socio-economice pentru viitorul zonelor montane”.
“Moștenire valoroasă din trecut, resursă strategică pentru viitor!”
O dată la doi ani, Asociația Europeană a Regiunilor Montane – Euromontana organizează un eveniment de mare anvergură, o Convenție, ce reunește reprezentanți ai organizațiilor europene care au același punct comun: muntele. Evenimentul a stârnit interesul a peste 250 de participanți din 20 de țări cu munți.
Programul celei de-a XI-a Convenții Europene a Munților a cuprins în prima zi, pe 25 septembrie, patru vizite de studiu: în zona Vatra Dornei, în ținutul Bucovinei, în județul Neamț și în județul Maramureș (programul detaliat al vizitelor de studiu poate fi accesat aici – https://www.euromontana.org/wp-content/uploads/2017/12/Study-Visits-EMC_25September2018.pdf). Pe 26 septembrie la Casa de Cultură ”Platon Pardău” din Vatra Dornei a avut loc o Conferință în cadrul căreia s-au dezbătut subiecte pe tema patrimoniului cultural și natural din zonele montane europene. De asemenea, a avut loc și o sesiune cu schimb de bune practici, în ateliere de lucru paralele, pentru a demonstra cum poate fi utilizat patrimoniul cultural din zonele montane în scopul dezvoltării socio-economice a acestora.
Tot în data de 26 septembrie, a fost organizată o Paradă a costumelor populare din zona montană, prin defilarea pe strada principală municipiului, a mai multor grupuri din județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Harghita, Alba, Hunedoara, Maramureș, Vâlcea și Bihor.
În cea de-a treia zi a evenimentului, 27 septembrie, în paralel cu evenimentul, a avut loc reuniunea Grupului de lucru din cadrul Protocolului pentru Agricultură Durabilă și Dezvoltare Rurală al Convenției Carpatice, la care au participat reprezentanți ai părților semnatare ale Convenției.
Convenția Euromontana s-a concretizat cu Declaraţia de la Vatra Dornei: “Patrimoniul cultural: o resursă înrădăcinată în teritoriu, sinonimă cu atractivitatea şi viitorul pentru munţii noştri!” document ce va fi adus în atenția factorilor de decizie naționali și europeni în vederea sensibilizării pentru o mai bună conservare şi valorificare a patrimoniului cultural montan şi pentru a-l transforma într-un motor pentru o dezvoltare viitoare. (sursa: Agenția Zonei Montane)
Evenimentul a fost organizat de către Euromontana – Asociația Europeană a Regiunilor Montane împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România – Agenția Zonei Montane, Consiliul Județean Suceava, Primăria municipiului Vatra Dornei, Asociația ROMONTANA, Institutul Național de Cercetări Economice “Costin C. Kirițescu” – Centrul de Economie Montană “CE-MONT”, Federația Agricultorilor de Munte “Dorna”, Forumul Montan din România, Asociația Agrom-Ro, Fundația Open Fields și FOM.
Agenda evenimentului (limba Română) este disponibilă aici – https://www.euromontana.org/wp-content/uploads/2018/09/AGENDA-CONFERINTA-EUROMONTANA_RO_Final.pdf și mai multe detalii despre eveniment, inclusiv vizitele de studiu, pot fi consultate (limba Engleză) pe această pagină – https://www.euromontana.org/en/events/2018-xi-european-mountain-convention-vatra-dornei/
Toate prezentările susținute în plen, dar și în cele 6 ateliere paralele desfășurate în cele 3 zile ale Convenției, textul Declarației finale și poze sunt disponibile aici – https://www.euromontana.org/en/events/2018-xi-european-mountain-convention-vatra-dornei/
Asociația RoMontana, alături de toți membrii și partenerii săi, mulțumesc pe această cale tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment și bineînțeles participanților care au venit în număr atât de mare din România și din foarte multe țări cu munți din Europa și nu numai.